Με επιστολή του, ο Μάνος Χατζιδάκις μας γνωρίζει ότι αποσύρει την υπογραφή του από κείμενο φιλειρηνικό, γιατί αυτό αποδείχθηκε ότι είχε κομματική τοποθέτηση. Να τι γράφει ο διάσημος συνθέτης:

Κύριε Διευθυντά,
Υπάρχει η υπογραφή μου σε αντιαμερικανική δήλωση αριστερή προελεύσεως. Ναι, δέχτηκα να μπει τ’ όνομά μου σε μια απλη φιλειρηνική δήλωση, όπως μου το ζήτησε πολύ φίλη μου κι αγαπητή κυρία αριστερή τοποθετήσεως που παραμένει και φίλη μου και αγαπητή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ξαφνικά άλλαξα πολιτική τοποθέτηση ή ότι προσεχώρησα στην μόδα του αντιαμερικανισμού, που τόσο φοριέται σήμερα στον τόπο μας.
Είμαι όμως υποχρεωμένος ν’ ανασκευάσω μια λάθος εντύπωση που προέκυψε από μιαν άτυχη στιγμή.
Είμαι φανατικός φίλος της Αμερικής, δεν ντρέπομαι γι’ αυτό και αποσύρω την υπογραφή μου από ένα κείμενο που έχει σαφή κομματική τοποθέτηση και υβρίζει Αμερικανόν υπουργό. Άλλωστε υπογραφή δεν θα ‘βαζα ούτε σε κείμενο που θα εξύβριζε Ρώσον υπουργό, μ’ όλο που δεν νιώθω ιδεολογική ταύτιση ή αισθηματική φιλία με την χώρα της Σοβιετίας.
Αυτά για να φύγει η παρεξήγηση που μπορεί να προκύψει με την παρουσία της υπογραφής μου σ’ ένα λάθος κείμενο κι όχι για να υπερασπίσω τις τυχών “δεξιές” μου θέσεις όπως θα σπεύσουν να πουν οι καλοθελητές.

2 Απριλίου 1984